sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Aleksanterin leivokset

Ihanaa ystävänpäivän aamua! Ystävien muistaminen on aina tärkeää, vaikka joskus se meinaakin kiireen keskellä unohtua. Onneksi on ystävänpäivä, jolloin ystävät saavat olla päivän tähtiä. Ystävänpäivä on myös täydellinen syy leipoa jotakin herkullista ja vaaleanpunaista. Selailtuani leivontakirjaa löysin hurmaavan vaaleanpunaisen leivoksen, aleksanterin leivoksen. En ollut ennen tehnyt aleksanterin leivoksia, mutta ohje ei vaikuttanut hirmuisen haastavalta, joten eikun tuumasta toimeen! Leivokset onnistuivat erittäin hyvin sekä ulkonäöltään, että maultaan. Laitoin pohjien väliin vadelmahilloa, joka sopi värinsäkin puolesta hyvin teemaan. Juuri sopivan makea herkku ystävänpäiväksi. <3 (Ohje on kirjasta Kotilieden Iso leivontakirja.)  

Ainekset

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
vadelma- tai omenamarmeladia

Päälle:
300 g (n. 4 dl) mansikanmakuista tomusokeria (tai tavallista tomusokeria + punaista elintarvikeväriä)
noin 1/2 dl vettä 
suklaata koristeluun

Valmistusohje

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhot muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin puoli tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat taikinapalat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20 x 25 cm). Nosta levyt leivinpaperin päälle pellille. Voit myös kaulia ne suoraan leivinpaperin päällä.
Paista levyjä 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Levitä toiselle levylle kerros omena- tai vadelmamarmeladia. Nosta toinen levy päälle.
Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Levitä kuorrutus päällimmäisen levyn päälle. Tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Leikkaa levy terävällä veitsellä tasakokoisiksi leivoksiksi.




Ensi viikolla ollaan taas uusien herkkujen kimpussa. Palaillaan silloin! (: Roosa

6 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkua! Vaan en koskaan ole itse leiponut... Täydellisiä palasia, nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kirsi! Nämä olivat aivan ihania, suosittelen testaamaan. <3

      Poista
  2. Hienoja, nämä olivat omia lapsuuden suosikkejani, niin näillä on jo sen vuoksi tunnearvoa, pitää joskus kokeilla tehdä itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kannatan kyllä kokeilemaan, todella hyviä ovat. :)

      Poista
  3. En ole minäkään koskaan näitä kokeillut. Näyttää herkulta! :) Hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa, nämä ovatkin herkkua! :P Hyvää myöhäistä ystävänpäivää sinullekin!

      Poista

Ilahduta jättämällä kommentti! :)